ИЗКУСТВО

Творби на Стефан Десподов в НХГ до 10 септември

27 Юли 2017 • ИЗКУСТВО • Автор: Йордан Луканов
Творби на Стефан Десподов в НХГ до 10 септември

На 27 юли, четвъртък, от 18.00 ч. в НХГ-Двореца, пл. „Княз Александър I”, ще бъде открита изложба на Стефан Десподов-Деспо (1950-2015). Експозицията ще бъде отворена до 10 септември и включва творби основно от колекцията на ХГ „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил, както и от Националната галерия, СГХГ, галерия „Възраждане“ в Пловдив, приятели на художника.

Стефан Десподов е сред най-талантливите представители на своето поколение художници. Роден е в Кюстендил.

През 1974 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Изявите му в областта на плаката, сатиричната рисунка и илюстрацията датират още от студентските години.

Започва артистичния си път като художествен редактор в издателство „Техника“, а по-късно и във в. „Народна култура“. От 1989 г. работи за независимото списание за литература и публицистика „Глас“, алманах „Мост“, „Литературен вестник“ и др. Художник-постановчик е на три анимационни филма.

Участва в над 200 изложби в България и чужбина,получава повече от 80 международни и национални награди, издава пет авторски албума. Финото чувство за хумор и неподражаемият усет към абсурда свързват Стефан Десподов за дълги години с Народния театър „Иван Вазов“ и Сатиричния театър „Алеко Константинов“.

Коментари