ИЗКУСТВО

Творби на Камен Старчев от 28 февруари до 26 март в СГХГ

23 Февруари 2017 • ИЗКУСТВО • Автор: Йордан Луканов
Творби на Камен Старчев от 28 февруари до 26 март в СГХГ

От 28 февруари до 26 март пространството на Софийската градска художествена галерия ще бъде домакин на изложбата "Последен репортаж" от Камен Старчев. Той е сред най-активните съвременни български художници. Художникът притежава ярък индивидуален почерк и разпознаваем стил, в който модерните технически средства са подчинени на интелигентно, естетско и философско осмисляне на действителността.

Композициите на Камен Старчев провокират и привличат с неочаквани и въздействащи решения - изчистени от клишета, те са изящен образ на реалността отвъд нейните визуални и смислови граници. В тях мигът, непосредствено предхождащ връхлитането, мистично се слива с безкрайността на момента когато вече нищо не съществува.

Проектът „ПОСЛЕДЕН РЕПОРТАЖ” е структуриран около представата за случващото се, като със средствата на изображението интерпретира усещането за завършек, окончателност, необратимост. Изложбата включва три взаимно преплитащи се цикъла, които от различни гледни точки допълват и развиват основната линия:
- Серията „Тялото на Орфей” припомня легендата за последните дни на певеца като хипотетичен символ на края на цивилизациите.
- Цикълът „Земна светлина” е замислен като своеобразен реквием, съчетавайки абстрактна образност с разпознаваеми детайли от реалността.
- Цикълът „Наблюдение” прибавя поредица от изображения, представящи определена логическа последователност и причинно-следствени връзки.

Всички произведения, включени в експозицията, са векторни графики - дигитален пигментен печат върху хартия, с преобладаващо големи формати, създадени в периода 2014-2017 година.

Камен Старчев е роден през 1971 г. в София. През 1990 г. завършва Средното специално художествено училище за изящни изкуства "Акад.И.Петров" София. През 1997г. завършва Скулптура в Националната Художествена Академия София.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на престижни награди, сред които: Gaudenz B. Ruf Award 2013, Гран При на VIІ Международно триенале на графичните изкуства София 2014 и др.

Коментари

ХАРЕСВАШ ЛИ НИ?

Абонирай се за новини