ИЗКУСТВО

Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век до 4 юни в СГХГ

13 Април 2017 • ИЗКУСТВО • Автор: Йордан Луканов
Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век до 4 юни в СГХГ

От 4 април до 4 юни в Софийската градска художествена галерия може да се види изложбата "Viva Italia!". Експозицията представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днес.

В нея са включени 114 произведения на 103 автори. Творбите са част от колекцията на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е д-р Лаура Моналди.

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Експозицията включва една представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и XXI век - между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм.

Както и един своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения автори и за теоретическите оправдания, тласнали отделни творци в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни творци да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми.

Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство. Продължава към важни за ХХ век движения и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми.

Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптора, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от ХХ и ХХI век.

ДЖАНИ РУФИ, Големият финал, 1966
ФРАНКО АНДЖЕЛИ, Говорещата Капитолийска вълчица, 1963
МИМО РОТЕЛА, Поздрави от Верона, 1970
РОБЕРТО БАРНИ, Закуска на тревата, 1966
МИКЕЛАНДЖЕЛО ПИСТОЛЕТО, Голо тяло цвят сепия – Венера Мария, 1962/1974
Коментари

ХАРЕСВАШ ЛИ НИ?

Абонирай се за новини