ХОБИ & НАУКА

Фото шедьоври от Алекс Майоли в СГХГ до 11 юни

19 Май 2017 • ХОБИ & НАУКА • Автор: Йордан Луканов
Фото шедьоври от Алекс Майоли в СГХГ до 11 юни

От 9 май до 11 юни в Софийската художествена галерия може да се види фотографска експозиция с творби на Алекс Майоли. Артистът създава изложбата „Аз, моя милост и ЕС“ по покана на Фондация Фотофабрика и посещава България през април т.г., защото: "Не може в първата ми изложба в България да няма български кадър."

Изложбата включва около 40 фотографии, чрез които Алекс Майоли изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа, кризата на нейната идентичност, като избира три доминиращи теми:
- Възникващата крайна десница: Възходът на яростно антиемигрантски, крайнодесни партии (като френския Национален фронт или датската Народна партия) играе ключова роля за формирането на новия образ на Европа в отговор на мигрантската и бежанска криза. Те получават непропорционален дял от медийното внимание, което подсилва театралната им роля и способността им да въздействат върху възприятията на мнозинството за развоя на кризата.

- Опитът на отделни мигранти и бежанци с европейската асимилация: Драматичните сцени с мигранти и бежанци, прогонени от войната и бедността по родните им места и пристигащи изтощени по южноевропейските брегове и източноевропейските граници са само един начален момент в дългия процес на приемане и асимилация – или на тяхното отсъствие.

- Разпадащите се приемни общества: Конфликтите в няколко слоя на европейското общество се разиграват в отговор на бежанската и мигрантска криза. Появява се основна разделителна линия между Източна и Западна Европа. Оголва се напрежението и вътре в европейските региони, тъй като пристигането на бежанците и мигрантите среща твърд отпор в страни, които досега са се нареждали сред най-толерантните и приемащите.

С този проект, чиято премиера е в Софийска градска художествена галерия, авторът приканва публиката да се запита какво се случва с европейската идеология изобщо и по-специално с ксенофобията, бежанската криза и крайнодясната вълна по целия континент. Подходът на Алекс Майоли е да разколебава представата ни за действителността, като привлича внимание към маските, които всички носим, играейки своята роля в обществото.

Коментари

ХАРЕСВАШ ЛИ НИ?

Абонирай се за новини